Verbod op asbestdaken

01-11-2016


Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gevaren van blootstelling aan asbest.
Waarom komt er een verbod?
De maatregel moet gezondheidsproblemen door asbest voorkomen. Particulieren, bedrijven en (overheids-)instellingen mogen in 2024 geen asbestdaken meer bezitten. Oude asbestdaken zijn vaak aangetast door weer en wind. Deze oude asbestdaken kunnen zorgen voor een verspreiding van asbestvezels naar de leefomgeving en vormen daarmee een gevaar voor de volksgezondheid.
Voor welke vormen van asbest geldt het verbod?
Het verbod geldt voor een asbestdak dat in contact staat met de buitenlucht. Bijvoorbeeld dakleien of golfplaten. Het verbod geldt niet voor asbest dat zich bevindt aan de binnenkant van het gebouw, zoals asbest dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit. Het verbod ziet alleen op de dakbedekking. Boeidelen, dakgoten en gevelpanelen vallen niet onder het verbod.
Voor wat voor soort panden geldt het verbod?
Voor alle panden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen woningen en bedrijfspanden. Het gaat om asbestdaken.
Wie is er verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest?
De eigenaar van het desbetreffende pand.
Mag ik asbest zelf verwijderen?
Eigenaren mogen 35 m2 asbest dat in goede toestand verkeert verwijderen. Dit mag alleen in strikt omschreven gevallen. Daarnaast moet het altijd gemeld worden bij de gemeente. Voor meer informatie verwijzen wij u door naar de desbetreffende gemeente. Overigens mogen dakleien nooit door eigenaren verwijderd worden.
Kan ik al verplicht worden om asbestdaken te verwijderen?
Als het asbest in slechte toestand verkeert kan de gemeente eisen dat het asbestdak nu al wordt verwijderd. De Woningwet en het Bouwbesluit 2012 kennen een zorgplicht die met zich meebrengt dat eigenaren van een asbestdak (of van asbesthoudende gevelbekleding) de gezondheid of de veiligheid van mens en milieu niet in gevaar mogen brengen. Hierbij kan worden gedacht aan verweerde of beschadigde daken. Op grond van deze zorgplicht kunnen gemeenten eigenaren van asbestdaken aanschrijven om hun asbestdak te verwijderen.
Wat als er toch nog asbest aanwezig is na 2024?
Gemeenten kunnen eigenaren dan dwingen om het asbestdak te verwijderen door de toepassing van dwangsommen of bestuursdwang. Daarnaast is het nog maar de vraag of de onroerende zaak te verzekeren is.
Bestaan er subsidies voor het verwijderen van asbest?
Sinds 1 januari 2016 bestaat de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken. De regeling is voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Voor de totale subsidieperiode van 2016 tot en met 31 december 2019 (voor 17:00 uur) is een bedrag van € 75 miljoen beschikbaar gesteld. Er kan subsidie worden aangevraagd voor dakoppervlaktes vanaf 35 m2.


Bron: NVM